Free cookie consent management tool by TermsFeed

Podzim přináší výzvy pro řidiče i jejich vozidla. Měnící se počasí, mlhy a kratší dny vyžadují pečlivou přípravu auta na nadcházející měsíce. Zde je několik kroků, které byste neměli opomenout:

Zkontrolujte stav pneumatik

S podzimními dešti a blížícími se prvními mrazíky jsou kvalitní pneumatiky klíčové. Zkontrolujte hloubku dezénu (minimálně 4 mm pro zimní podmínky) a přemýšlejte o přezutí na zimní pneumatiky, zvláště pokud v chladném počasí hodně cestujete.

Vyměňte stěrače a doplňte kapalinu

Podzimní mlhy, deště a padající listí mohou rychle znečistit čelní sklo. Ověřte, zda vaše stěrače stírají čistě, a pokud jsou opotřebované, neváhejte je vyměnit. Nezapomeňte doplnit ostřikovací kapalinu, ideálně zimní směs, která nebude zamrzat při nízkých teplotách.

Kontrola světel

Podzimní dny jsou kratší, takže správně fungující osvětlení je zásadní. Zkontrolujte všechny žárovky, ať už se jedná o přední světla, zadní světla, blinkry nebo mlhovky. Ujistěte se, že svítí dostatečně jasně, a pokud ne, žárovky včas vyměňte.

Ochrana laku je na podzim důležitá

voskování karoseriePadající listí, bláto, časté deště a chladnější počasí mohou narušit kvalitu laku vašeho auta. Zvažte proto nanesení ochranného vosku, který vytvoří na laku vrstvu chránící ho před vlhkostí, nečistotami a agresivními látkami z ovzduší. To také usnadní následné čištění vozu, protože nečistoty nebudou tak snadno přilnout na povrch. Doporučuje se auto důkladně umýt a ošetřit lak ještě před příchodem chladnějších měsíců, abyste ho udrželi v perfektním stavu.

Pečlivá kontrola brzd a podvozku

Podzimní deště, bláto a padající listí mohou způsobit kluzké silnice. Je proto důležité zajistit, že brzdy a podvozek vašeho vozidla jsou v perfektním stavu. Při servisu věnujte pozornost brzdovým destičkám, kotoučům a tlumičům.

Zkontrolujte stav kapalin v autě

Výměna či doplnění chladicí kapaliny a oleje je dalším krokem k tomu, aby byl motor vašeho auta připraven na nižší teploty. Kapaliny musí být v dostatečném množství a správném složení, aby chránily motor i v náročnějších podmínkách.

Připravte se na zvířata

Podzim je také obdobím zvýšeného výskytu zvěře na silnicích, zejména za svítání a soumraku. Buďte obezřetní v oblastech, kde by se mohla zvěř pohybovat, a přizpůsobte svou rychlost a pozornost.

Zkontrolujte baterii

Chladnější počasí může mít vliv na výkon baterie. Pokud je vaše autobaterie starší než 3-4 roky, zvažte její výměnu nebo minimálně zkontrolujte její stav, aby vás nenechala ve štychu v chladných podzimních dnech.

Péči potřebuje i interiér vozu

ruční čištění interiéru

Podzimní počasí může ovlivnit nejen vnější stav auta, ale také jeho interiér, který je potřeba pořádně vyčistit. Zbavte podlahy a sedačky od nečistot, které mohou být do auta zanášeny deštěm a blátem. Zvažte výměnu letních textilních koberců za gumové, které lépe chrání před vlhkostí. Zkontrolujte funkčnost topení a stav filtrů, aby vzduch ve voze zůstával čistý a bez vlhkosti. Při častých podzimních deštích je pak dobré vybavit auto prostředky proti vlhkosti, např. absorbčními sáčky, aby se vnitřek nerosil.

Nezapomínejte na pojištění

Kromě technických úprav byste neměli zapomenout ani na kontrolu pojištění. Podzimní měsíce s sebou přinášejí vyšší riziko nehod kvůli zhoršeným podmínkám, kluzkým silnicím nebo zvýšenému výskytu zvěře. Přesvědčte se, že máte uzavřené platné povinné ručení i havarijní pojištění, které vás může ochránit při nečekaných situacích. Zvažte také připojištění proti střetům se zvěří, které může být velmi užitečné právě v tomto období.

Příprava auta na podzim je klíčová pro bezpečné a plynulé cestování v měnícím se počasí. Základní údržba, kontrola důležitých komponentů a pečlivá příprava na chladnější měsíce vám mohou ušetřit nepříjemnosti na silnici.

Výhody keramické ochrany laku u aut

Keramická ochrana laku poskytuje dlouhotrvající ochranu proti vlivům prostředí, usnadňuje čištění, zvyšuje lesk a chrání auto před škrábanci.

Jak ochránit auto před sluncem a horkem?

Ochrana vozidla před slunečním zářením a horkem, aby vypadalo stále jako nové. Připravili jsme si pro vás několik tipů.

Detailing interiéru: Čištění a ochrana kožených a textilních povrchů

Dejte interiéru vašeho vozu správnou péči! Čištění a ochrana kožených a textilních povrchů vyžaduje speciální údržbu.

Letní údržba auta: Co byste neměli zanedbat

Připravte svůj vůz na letní sezónu! Zjistěte, jak správně udržovat auto v létě, od kontroly chladicího systému, po ošetření laku.

Jak oživit staré a zašlé plasty na autě?

Jak oživit staré a zašlé plasty na autě? Existuje několik technik, jak udržet váš vůz stále jako nový. Přečtěte si náš nový článek!

Zelená karta nově v mobilu i v Evropě! V České republice již nebude potřeba!

Přečtěte si o digitalizaci zelené (bílé) karty. Od příštího roku již nebudou muset mít řidiči při cestě do zahraničí doklad fyzicky u sebe.

Jak efektivně vyčistit okopané sedačky v autě

Přečtěte si tipy a triky, jak vyčistit okopané sedačky ve vašem vozidle. Článek nabízí praktické rady a výhody profesionálního čištění.

Přimrzající těsnění na autě: proč o něj pečovat a jak?

Připravte gumová těsnění u auta na zimu pomocí speciálních prostředků. Jen tak předejdete vzniku škod s nepříjemnými následky.

Jak se zbavit nevzhledných škrábanců pod klikou?

Škrábance na laku pod klikami kazí dojem z auta a bohužel nejde jen o estetiku. Můžete je ale rozleštit nebo se s tím obrátit na nás.

Polétavá rez to dokáže autu pěkně zavařit. Kde se bere a jak se jí zbavit?

Polétavá rez je nenápadný záškodník, kterého nesmíte nechat nabrat na síle. Jakmile se tak totiž stane, máte pořádný problém.